Az Érdet körbevevő természet lenyűgözött minket.

Védjük meg közösen ezt a páratlan értéket!

Most és az eljövendő generációkon át.

POLGÁRI TERMÉSZETŐRSÉG

PROJEKTEK

Milyen projektjeink vannak?

Szeretnénk bemutatni aktuális projektjeinket, melyekhez örömmel várunk minden lelkes csatlakozót: akár személyes részvétellel a megvalósításban vagy más felajánlásokat, melyek segíthetik munkánkat. Tegyük együtt élhetőbbé Érdet!


1. zóna megtisztítása


A természetőrség és hozzájuk csatlakozó számtalan önkéntes eddigi leglátványosabb sikere azokhoz a szemétszedési akciókhoz köthetők, amiknek keretében Érd-Parkváros egy jelentős területét, az ún. Levendulást sikerült már megtisztítani az ipari méretekben lerakott illegális hulladéktól. A természetőrök által létrehozott ún. digitális szeméttérképen (lsd: fotó) bejelölt zónák lépésenként haladva kerülnek megtisztításra. Sorban először az 1. zóna kitakarítása zajlik, aminek mostanra észak felől kb. a 2/3-a már megtisztított az illegális szeméttől. Ezen a területen lett felállítva az első plogging kuka, ahova a futók és sétálok gyűjthetik össze az útjukba kerülő szemetet. Az 1.zóna teljes megtisztítása egy olyan alapstratégiai modell tanuló terepe, ami alapján a további kijelölt zónák is megtisztításra kerülnek a későbbiekben. Az 1.zóna mint prototípus elemei a nagy szemétszedési akciók mellett a kiscsoportos szedések, illetve a tájékoztató táblák kihelyezése és a lezárások kialakítása, valamint további szemétgyűjtők kihelyezése.

Láthatóságunk fejlesztése


Az Érdi Polgári Természetőrség 2018-as megalakulása óta végez önkéntes munkát Érden és legfőképp az Érdet körbeölelő természeti területeken. 2020-ban megkezdtük láthatóságunk fejlesztését, logó és honlap tervezéssel, majd 2021-ben ruházat és autómatrica beszerzésével. Célunk, hogy a lakosság számára elérhetővé, megszólíthatóvá és láthatóvá váljunk a szolgálatunk során. Honlapunkkal szeretnénk tájékoztatás nyújtani tevékenységeinkről, valamint Érd természeti értékeiről is, hogy minél többen és minél jobban megismerjük közvetlen környezetünket, hogy együtt tudjuk megóvni a jövő generációi számára.


Klímapark kialakítása​


Érd első klímabarát parkjának ötlete dr. Palkó Zsolt, az Érdi Polgári Természetőrség vezetőjétől ered. A klímabarát park természetes, nem környezetterhelő anyagokból épül, az eredeti természetes környezet megóvásával. Funkciója elsősorban rekreációs és élmény alapú, a lehető legnagyobb zöldfelület megóvásával. Érzékenyítő programokkal segít a klímaváltozás problémáira megoldást találni, illetve segít megismerni a közvetlen természeti környezetünket, a párbeszéd és az ismeret-átadás aktív helyszíneként. Hűsítő zónaként kiemelten életminőség javító helyszín a városi környezetbe. Segít megvédeni, óvni az ott élő állatokat, sün-otthonok, darázsgarázsok, gyíkvárak, békabarlangok, madárodúk, etetők, itatók telepítésével és fenntartásával. Partnerségben jön létre az itt élők részvételével és közreműködésével a közösség szervező központjaként. A Parkvárosi Darukezelő utcába tervezett klímapark elképzelt elemei: természetes futóösvény, klimatikus tanösvény, madár-rovar-gyík-sün-békabarát kert, közösségi kert, well-being sziget, közösségi tér, hétvégente helyi termelői és biopiac, garázsvásár.

Bővebben >>

Erdei tornapálya


Egy, a környékbeliek által már részben használt területen Érd-Parkváros Levendulás részén erdei tornapálya létrehozását tervezzük. A tervek szerint a tornapálya két részre lesz osztható, egy kisebb 910 méteres körre és egy nagyobb 2.2 km-es körre, ami egyből két opciót jelent a kezdőbb és tapasztaltabb futóknak, kocogóknak. Fontos szempont volt a sokszínűség és a szép kilátás, ami mindkét esetben maximálisan teljesül, ráadásul nincs egyiken sem murvás, sem aszfaltos rész. Az erdei tornapálya kijelölése megtörtént. A következő lépés, hogy a jelzett szakaszt meg kell tisztítani az illegális hulladéktól, majd ezt követően felállítani egy faoszlopra kihelyezett kis táblát. Az elképzelések szerint később egy kisméretű fa tornaeszköz elhelyezése történne a területen, amelyen a lakosság tájékozódhatna az adott területrészen elvégezhető testgyakorlatokról és a következő állomás távolságáról. A kivitelezést és felállítást saját forrásból kívánjuk megvalósítani, figyelembe véve a helyi adottságokat és a helyben előforduló, természetes alapanyagok használatát. Az átadott tornapályát a természetőrség rendszeresen felügyeli majd a rongálások, valamint az illegális szemétlerakás és a motoros jármű behajtás megelőzése érdekében.

Érdi Környezetvédő

és Városszépítő Egyesület

Székhely: 2030 Érd Alsó u. 9.

Adószámunk: 18692354-1-13