Az Érdet körbevevő természet lenyűgözött minket.

Védjük meg közösen ezt a páratlan értéket!

Most és az eljövendő generációkon át.

POLGÁRI TERMÉSZETŐRSÉG

Gyakran ismételt kérdések

Összegyűjtöttünk pár gyakori közérdekű kérdést. Ha elolvastad, de ezeken kívül valami mást szeretnél megtudni, bátran írj nekünk!

Ki lehet polgári természetőr?

​Polgári természetőr az a nagykorú, cselekvőképes, büntetlen előéletű magyar állampolgár lehet, aki

közép- vagy felsőfokú szakirányú szakképesítéssel vagy felsőfokú iskolai végzettséggel és szakirányú szakképzettséggel rendelkezik, és a polgári természetőri ismeretekből vizsgát tett, vagy középiskolai végzettséggel és alap- vagy középfokú nem szakirányú szakképesítéssel, vagy alapfokú iskolai végzettséghez kötött szakképesítéssel rendelkezik, és polgári természetőri ismeretekből sikeres vizsgát tett. Továbbá két éven belül természetvédelmi szabálysértés miatt elmarasztalásban nem részesült, természetvédelmi bírsággal nem sújtották.

Mire jogosult a polgári természetőr?

Önálló szolgálat esetén:

  • Törvényi jogosítványai a tájékoztatás, figyelmeztetés és távozásra felszólítás, valamint a védett területekre történő belépés.
  • Önálló szolgálatban a természetvédelem érdekeit sértő cselekmény észlelése esetén – tulajdon elleni szabálysértésnél és bűncselekménynél – az elkövető visszatartása a hivatalos személy megérkezéséig. Esetleg testi erő alkalmazásával is.
  • Jogellenes helyzet vagy cselekmény észlelése esetén adatgyűjtés, személyleírás, tárgyleírás, helyszín leírás, káresemény leírás készítése, a védett természeti érték vagy terület veszélyeztetettsége vagy károsodása észlelésekor az igazgatóság vagy a természetvédelmi őrszolgálat haladéktalan értesítése.

Természetvédelmi őrrel közös szolgálat esetén:

  • természetvédelmi őr utasításainak megfelelően feladat végrehajtás.
  • Az intézkedő természetvédelmi őr személyi biztosítása az intézkedéstaktikai előírásoknak megfelelően.
  • Hatósági tanúként részvétel az eljárásban.

A polgári természetőr a természet védelmére irányuló önálló, jogszerű intézkedése során közfeladatot ellátó személynek, természetvédelmi őrrel közös szolgálat esetén pedig a hivatalos személy támogatójának kijáró jogvédelemben részesül.

Azonban vitathatatlan tény, hogy a polgári természetőr udvarias, kulturált fellépésével több eredményt tud elérni, mint „keménykedéssel”. Ezért a polgári természetőr „fegyvere” a higgadt érvelés, meggyőzés.

Milyen hulladékot hová és mikor vihetek?

​A hulladékudvar nyitvatartási időben várja a lakosságot, ahol hídmérlegen vagy elektronikus kismérlegen való mérlegelés után adhatják le a hulladékokat az alábbi linken elérhető honlap kezdőoldalán felsorolt településekről az ügyfelek.

Hulladékudvar címe:

2030 Érd, Sas u. 2.

Nyitvatartás és részletes tájékoztatás a bevihető hulladékfajtákról:

https://www.eth-erd.hu/udvar.php

Zöldhulladék infó:

https://www.eth-erd.hu/zoldjarat-erd.html

Lehet motorozni az erdőben?

​2009. évi XXXVII. törvény az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról:

92/A. § Erdőben, illetve az erdészeti feltáróhálózat részét képező erdei úton quaddal, terep-motorkerékpárral, segédmotoros kerékpárral, valamint motorkerékpárral – erdőgazdálkodási célú járműforgalom kivételével – közlekedni tilos.

Mit vihetek magammal haza a természetből?

​A természetben – bármilyen hihetetlenül is hangzik – a legapróbb kavicsnak, fűszálnak is szerepe van. Bonyolult összefüggésekből és kapcsolatrendszerből áll össze egy erdőtársulás, egy gyep vagy a vizek élővilága. Éppen ezért ha bármit is megbolygatunk, felboríthatjuk ezt az érzékeny rendszert. Legjobb, ha csak fényképezünk, és így fotó formájában visszük haza a természet kincseit.

Saját használatra, állami, nem védett területen naponta max. 2 kg erdei gyümölcsöt és gombát gyűjthetünk. A gombákat mindig ellenőriztessük gombavizsgálóval!

Mi az a Natura 2000?​

A Natura 2000 hálózat az Európai Unió tagországaiban található legértékesebb természeti területek összefüggő rendszere. A Natura 2000 a világon egyedülálló, egységes szabályozású ökológiai hálózat, amelynek célja, hogy hozzájáruljon Európa vadon élő állat- és növényfajainak, valamint természetes élőhelyeinek hosszú távú fennmaradásához, az ember számára létfontosságú természeti környezet megőrzéséhez.

További információ: https://natura.2000.hu/hu

Érdi Környezetvédő

és Városszépítő Egyesület

Székhely: 2030 Érd Alsó u. 9.

Adószámunk: 18692354-1-13