Az Érdet körbevevő természet lenyűgözött minket.

Védjük meg közösen ezt a páratlan értéket!

Most és az eljövendő generációkon át.

POLGÁRI TERMÉSZETŐRSÉG


KÜLDETÉSÜNK

Az Érdi Polgári Természetőrség 2018-ban azért jött létre, hogy Pest megye legnagyobb városában méltó helyen kezeljük és védjük a körülöttünk található természeti területeket és értékeket, valamint hogy segítsük a helyi lakosokat a természet megismerése és a vele való együttélés lehetőségei felé. Munkánkat önkéntesként végezzük.

AKTUÁLIS CÉLJAINK

Tisztaság és rend kialakítása, fenntartása

Az Érd körüli, zónákra osztott területek fokozatos megtisztítása és a tisztaság fenntartása. Érd és vonzáskörzete állat- és növényvilágának óvása, természetvédelmi projektek szervezése.

Ismeretterjesztés, vonzó, kulturált természethasználat

Érd természeti értékeinek és területeinek megismertetése és a harmonikus együttélés segítése. Természetvédelmi tájékoztató táblák kihelyezése, az illegális technikai sportok visszaszorítása, lehetőség szerinti megakadályozása.

Láthatóság, jelenlét​​

A Polgári Természetőrség láthatóságának és identitásának megerősítése.

A természetőrség elsődleges célja a körülöttünk lévő természeti értékek védelme, megőrzése a jövő generációi számára. Ezt a mondatot szinte már mindenki hallotta, amit sokszor azonnal követ a következő mondatok valamelyike: Értem, de ez nem rajtam múlik! – mondja ezt több milliárd ember a földön…

Szűkebb környezetünk, Érd külterületeit járó természetkedvelők között pedig gyakran hangzanak el az alábbi mondatok:

  • Már megint újabb több m3-nyi szeméten átgázolva lehet csak végigmenni ezen vagy azon az ösvényen…
  • Majdnem elgázolt egy motoros amikor kiléptünk a fák közül…
  • Alig lehet lépni egyes erdei ösvényeken a hétvégi természetjárók által eldobált műanyag palackoktól, sörös- vagy energiaitalos dobozoktól…
  • Te is láttad, hogy ásóval szedik a levendulát?
  • … és még hosszan folytathatnánk a sort.

A természetőrség tagjainak meggyőződése, hogy a fenti cél érdekében tett legkisebb erőfeszítés is számít!

Elkötelezettek abban, hogy szabadidejük egy részét másokkal összefogva (DINPI, önkormányzat, Polgárőrség, önkéntesek) arra áldozzák, hogy visszafordítsák a hosszú évek alatt okozott károkat, megoldásokat keressenek és találjanak a további károkozások megakadályozására és saját példájukon keresztül átformálják az emberek természethez való viszonyát és szemléletét.

Ennek egyik tudatosan kijelölt terepe Érd-Parkváros ún. Levendulás része. Első körben erre a területre fókuszálva keresik azokat a lehetőségeket, megoldásokat melyek máshol is eredményeket hozhatnak.

Ilyen az illegális hulladéklerakók feltérképezése, illetve akciók szervezése ezek felszámolására. (Kezdetben az egyesület által készített hulladéktérkép, jelenleg a tagok által tesztelt TrashOut alkalmazás segítségével.) A lerakott hulladékkal kapcsolatos digitális információk rögzítése nem cél, hanem eszköz számukra. Eszköz ahhoz, hogy a rögzített információk alapján nagyobb közösségi (pl. TeSzedd), kiscsoportos (pár fős) akciók keretében szisztematikusan felszámolják a kijelölt zónában található illegális hulladéklerakókat.

PROGRAMOK

2021. június 4.

Madárodú készítés

Nyárkezdő madárodú készítő csapatépítő délutánt tartottunk. Ezúton is köszönjük a faanyag felajánlásokat két kedves érdi lakosnak! Ezúttal A (kékcinege, barátcinege) és B (széncinege, veréb, csuszka) odúk készültek, melyek a Klímaparkba fognak kikerülni majd. A barkácsolást hamarosan folytatjuk, hogy minél több madár fészkelését segíthessük. További fotókért látogassátok meg Facebook oldalunkat!

2020. október 10.

LevenDuna túraútvonal bejárás

Gyönyörű napsütéses időben vágtunk neki a LevenDuna túrának, hogy pontosítsuk és felmérjük a tervezett útvonalat. A Levendulásnál találkoztunk és innen ereszkedtük le a város szélén, a Fundoklián, Ófalun és a Beliczay-szigeten keresztül, egészen a Dunáig.

Részletesebb túrabeszámolót olvashattok itt.

2020. október 26.

Családi nap a Földrajzi Múzeumban

A hirtelen beköszöntött hideg idő miatt a kert helyett fent voltunk az épület tetőterében. Asztalunknál természetes anyagokkal lehetett odúkat díszíteni: csigaház, fakéreg, termések, száraz virágok, faágak, tobozok, moha, kavicsok, dióhéj, mészkő teraszburkolat maradék darabjai. Sok család együtt érkezett, voltak apukák, anyukák, nagyszülők is. A díszítés közben elmondtuk, hogy ha hazaviszik, akasszák ki az odút és minden ősszel tisztítsák ki, mert a madarak mindig új fészket készítenek.

Korábbi hírek

Több éve tartó munka eredményeként a korábban lerakott hulladék közel 2/3-ától sikerült már megtisztítani a Levendulást északról délre haladva, ami több tonnányi és közel 1/2 ezer m3-nyi hulladékot jelent, még leírni is sok…

A természetőrök egyik legnagyobb kihívása az illegálisan lerakott hulladék újratermelődésének megakadályozása.

Ezt segítik a különböző tájékoztató táblák kihelyezése, melyek összefoglalják az adott terület természeti értékeit és tájékoztató információkat nyújtanak a látogatóknak a természeti értékek megóvásához.

Felállításra került egy támogató vállalkozó által elkészített ún. plogging kuka, ami lehetőséget biztosít a futók, sétálók, kerékpározók számára az útjukba kerülő, általuk felszedett szemét kidobására, hogy az ÉTH (helyi hulladékezelő) támogatásával a hulladéklerakóba kerüljön.

Aktívan keressük azokat a lehetőségeket és helyeket, ahol a technikai sportok kedvelői a természeti környezet károsítása nélkül hódolhatnak szenvedélyüknek.

Keressük a megoldásokat az ipari méretű hulladéklerakás megakadályozására az önkormányzattal közösen az érintett területen a bejutás korlátozásával, vadkamerák kihelyezésével, folyamatos jelenléttel (önkéntes természetőrök, DINPI természetőrök, lovas rendőrök) biztosításával, továbbá közösségi hálózat kiépítésével.

A polgári természetőrök munkájának hivatalos és részletes leírása a http://polgaritermeszetor.hu/ honlapon olvasható.

Támogatóink – Zöld lista

Köszönetképpen szeretnék itt feltüntetni azokat a vállalkozásokat, akik valamilyen formában segítették munkánkat, Érd és környéke természeti értékeinek megőrzését, népszerűsítését.

Kincses János

Electraplan Kft.

​Kincses János, az Electraplan Kft. vezetője elkötelezett a környezet védelme iránt, így amikor felmerült, hogy arra alkalmas járművekkel segítsen nekünk a szemétszedő akcióink után elvinni az összegyűjtött hulladékot, azonnal rendelkezésre állt. Köszönet érte!

Szunyogh Péter lakatos

Szunyogh Péter lakatos készítette az Esztergályos utcában elhelyezett plogging kukát, aminek elkészültéhez a munkadíj elengedésével is hozzájárult az lelkes szakember. Köszönjük neki!

Szunyogh Péter – Érd, Köszörűs utca 35. 06(20)318-0015

Gestalt Team Kft.

A Gestalt Team Kft. segíti a csapat marketing eszközeinek (poszter, tábla, roll-up, logó, stb.) tervezését és kivitelezését.

Érdi Környezetvédő

és Városszépítő Egyesület

Székhely: 2030 Érd Alsó u. 9.

Adószámunk: 18692354-1-13